Categories
Cacera de bruixes Edat Mitjana Història & Facts

El Consell de Vall va existir de veritat?

És una de les preguntes que més em fan els lectors i les lectores de Les bruixes de Macbeth: El guerrer de la foscor. I és que la presència d’aquest òrgan a càrrec de la defensa territorial contra les bruixes és molt creïble en el context que s’exposa a la novel·la. Un repàs: Les bruixes decideixen alçar-se contra la persecució que pateixen des de l’Edat Mitjana i pretenen entronitzar la totpoderosa Adela Macbeth en un ritual que li haurà de dotar el Gran Poder…

A la novel·la, hi ha una antiga enemistat entre bruixes i vilatans representada per dues institucions: El coven de Macbeth, agrupació de les poques bruixes que queden vives; i el Consell de Vall, òrgan polític de defensa contra les pràctiques de bruixeria i males arts. Com he dit, qui ha llegit la novel·la coincideix en la qüestió:

Va existir?

I la resposta és que sí.

El Consell de la Vall d'Àneu

El Consell de Vall va existir de debò, encara que no ho va fer com a institució solemne, jeràrquica i amb influència supraterritorial que apareix a les Bruixes de Macbeth, sinó com una agrupació veïnal amb els “caps de casa” dels municipis de la Vall d’Àneu ( Pallars) a càrrec de jutjar les dones acusades de practicar bruixeria al territori català d’acord amb l’historiador Pau Castell.

Els consells comunitaris, precursors de l'actual ajuntament.

A l’Edat Mitjana les comunitats i municipis es governaven a través d’agrupacions de veïns, popularment conegudes com a “consells”. El Consell de la Vall d´Àneu anava més enllà i componia una assemblea superior que agrupava municipis, però no era l´únic. A finals del s. XVI, el Consell de Laspauls (Osca) també agrupava diverses localitats i també va condemnar diverses dones per pràctiques de bruixeria.

Les primeres condemnes legals per pràctica de bruixeria a nivell europeu van ser a la Vall d'Àneu

Això és molt interessant. A la Vall d’Àneu i al Pirineu català es van produir els primers judicis per bruixeria d’Europa. De fet, per això s’origina el text jurídic català més antic que fa referència al ‘delicte de bruixeria’. Les ordenances de la Vall d’Àneu inicien les primeres condemnes legals durant la persecució de bruixes a principis del segle XV.

A Catalunya hi ha molta història referent a la terrible caça de bruixes esdevinguda a la Baixa Edat Mitjana, i aquesta va ser la raó que em va empènyer a basar ¾ parts de les Bruixes de Macbeth i El guerrer de la foscor al territori català. Aquest va ser el motiu, també, de narrar-ho en aquesta llengua. Tant de bo algun dia sigui traduïda al castellà!

Deixa un comentari